Od 2. - 5. travnja sudjelovali smo na uvodnom sastanku i studijskom posjetu EU projekta "Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region -SReST" (Društveno odgovoran "slow food" turizam u dunavskoj regiji), s čijom smo provedbom počeli početkom ove godine.
Glavni cilj SReST projekta je promocija održivog turizma u dunavskoj regiji te, ujedno, poboljšanje zapošljivosti i primanja ranjivih skupina (mladi, stariji, invalidi, migranti, otočni poljoprivrednici), pružanjem rješenja temeljenih na alternativnim i konkurentnim turističkim itinerarima. Takva ponuda bazirana je na valorizaciji lokalne poljoprivredne bioraznolikosti i gastronomske baštine te na pravednoj raspodjeli vrijednosti na dobrobit lokalne zajednice, sve u skladu s vrijednostima Slow Food Travel pokreta.
Kick-off konferencija projekta odvila se kod našeg vodećeg partnera, Općine Postojne, koji su nas toplo ugostili u svom poduzetničkom inkubatoru, te nam predstavili mnoštvo lokalnih dobrih praksi, kao što su meniji stastavljeni od lokalnih namirnica u ugostiteljskim objektima te promocija korištenja lokalnog divljeg bilja.
Nakon Postojne nastavili smo preko Alpa do regije Koruška u Austriji, koja je prva regija u svijetu koja se registrirala kao "slow food travel regija". U praksi to znači da postoji cijela mreža restorana, hotela, lokalnih trgovina i radionica koje nude (gotovo) u potpunosti ekološku i lokalnu hranu, ali i iskustvene radionice na kojima posjetitelji mogu "učiti rukama", primjerice, napraviti tradicionalne knedle (što smo i sami probali), prepoznati ljekovito bilje, ispeći kruh i još mnogo toga...
Zadivilo nas je koliko je ova regija uspjela postići u kratkom vremenskom roku, naravno uz veliku potporu regionalne turističke organizacije i jedinica lokalne samouprave. Bilo je očigledno da je ovo zaista primjer kako raziviti cjelogodišnji turizam koji radi na dobrobit lokalnog stanovništa i njegove kvalitete života, gdje su i lokalci i turisti sretni te gdje su prirodna i lokalna tradicionalna znanja izrazito cijenjena i očuvana.
Obzirom da su naše aktivnosti u sklopu projekta usmjerene na promociju korištenja lokalnih autohtnih sorti povrća i voća, veću transparentnost podrijetla namirnica u ugostiteljskim objektima, te organizacija niza iskustvenih radionica s vunom, upoznavanje s drugim partnerima na projektu i posjetom primjera dobre prakse uvidjeli smo da smo na dobrom putu te se radujemo skoroj uspješnoj implementaciji naše vizije o drugačijem turizmu na Krku.
Osnovne informacije o projektu:
Nositelj projekta: Opčina Postojna (Slovenija)
Projektni partneri: Poljoprivredna zadruga Otok Krk, Institut za održivi rast Nativa (Slovenija), Komunalno društvo Dubašnica, Hajdú-Bihar regionalna agencija (Mađarska), Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA (Bosnia i Hercegovina), Turistička organizacija regije Zapadna Srbija (Srbija), Udruženje građana “Vedrina Polimlja” (Srbija), Nevladino udruženje Kisele vode (Crna Gora).
Područje: Turizam; Agrobioraznolikost; Kulturna baština
Ukupna vrijednost projekta: 1.540.470,00 EUR
Razdoblje provedbe projekta: 1.1.2024. – 1.7.2026. (30 mjeseci)
Projektni cilj: promicanje razvoja i održivog turizma utemeljenog na vrijednostima pravednosti, zaštite okoliša i vrednovanja lokalne kulture
https://www.pz-otok-krk.hr/novosti/54-interreg-srest#sigProId6156659d7d
Projekt SReST – Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region – okuplja deset partnera iz Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore s ciljem promicanja socio-ekonomskog razvoja utemeljenog na baštini, kulturi i turizmu. Vrijednost projekta iznosi 1.540.470,00 eura od čega se 80% sufinancira bespovratnih sredstava Europske unije.
Projekt je odobren iz programa Interreg Danube Region (Program za Dunavsku regiju) i sufinanciran sredstvima Europske Unije.